Wereld Yogadag 2024

15-06-2024

Op 21 juni is het Wereld Yogadag. Een mooie aanleiding om de brug te slaan tussen de twee delen van mijn 'slash career'. Naast Dru Yoga doceren, verricht ik namelijk als geëngageerde sociale wetenschapper ook beleidswerk en belangenbehartiging in de sector zorg en welzijn. Het wordt dus een ietwat serieuze blog die yoga uit het 'zweverige' hoekje haalt. Want als de Verenigde Naties in de kijker willen zetten dat we yoga nodig hebben voor duurzame ontwikkeling, dan is dat toch niet niks?

UNESCO cultureel erfgoed

Wist je dat yoga sinds 2016 immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid is, erkend door de UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization)? Yoga vindt zijn oorsprong in India en de achterliggende filosofie wordt traditioneel samen met de bijhorende yogabeoefening doorgegeven van leraar op leerling. Met de steun van de Verenigde Naties (VN) is yoga inmiddels een mondiale beweging geworden. Het woord 'yoga' betekent 'verbinding' in het Sanskriet, verwijzend naar een gezonde geest in een gezond lichaam.

Wereld Yogadag op 21 juni

Elk jaar op 21 juni vieren we Wereld Yogadag om deze aloude wijsheid van de mensheid in de kijker te zetten. Yoga is een holistische benadering voor welzijn en dit jaar wil de VN de rol die yoga kan spelen om de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te bereiken, onder de aandacht brengen. De VN roept op om yoga te omarmen, niet alleen voor de praktische beoefening maar ook als een pad naar duurzaam leven en maatschappelijke transformatie.

De synergie tussen yoga en duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

De VN heeft 'sustainable development goals' (SDG's) geformuleerd als een universele oproep tot actie om een einde te maken aan de armoede, de planeet te beschermen en ervoor te zorgen dat in 2030 alle mensen van vrede en welvaart genieten. Ze leggen de grondslag voor het beëindigen van armoede, met strategieën die zowel economische groei ontwikkelen als een reeks sociale behoeften aanpakken, zoals onderwijs, gezondheid, sociale bescherming en werkgelegenheid.

Wereld Yogadag heeft in 2024 tot doel de synergie te benadrukken tussen yoga en enkele specifieke duurzame ontwikkelingsdoelstellingen:

SDG 1: geen armoede

Yoga moedigt aan om sober te leven, om tevredenheid te cultiveren en om zo mogelijk zelfvoorzienend te zijn.

SDG 3: goede gezondheid en welzijn

De essentie van yoga is het tot stand brengen van mentaal, fysiek en spiritueel welzijn.

In het bijzonder, dragen meditatie en mindfulness bij aan mentale gezondheid.

SDG 4: kwaliteitsonderwijs

Wereld Yogadag 2024 heeft tot doel om yoga te integreren in onderwijssystemen, waardoor zowel bij kinderen als bij volwassenen focus, discipline en holistische ontwikkeling worden aangemoedigd.

SDG 5: gendergelijkheid

Lang geleden was yoga in de Indiase traditie enkel voorbehouden aan wijze mannen. Vandaag in het Westen wordt yoga vooral door vrouwen beoefend. De VN beklemtoont dat Wereld Yogadag een inclusief evenement is dat vrouwen én mannen in gelijke mate sterker maakt door de universele taal van yoga.

SDG 13: klimaatactie

Yoga brengt een diep respect voor de natuur met zich mee en maakt ons meer bewust van de verantwoordelijkheid die wij als mensen dragen voor de schepping.

Kortom, yoga brengt vreugde, gezondheid, vrede van binnenuit en verdiept een gevoel van verbinding tussen je innerlijk bewustzijn en de buitenwereld.