Mis je slaaptrein niet!

Je bent moe van de werkdag en 's avonds plof je neer in de zetel om nog even tot rust te komen terwijl je naar je favoriete serie op TV of Netflix kijkt. Een eerste geeuwtje duikt op en achteloos sla je je hand voor je mond. De serie is spannend en je laat je helemaal meeslepen! Je wil het einde zeker niet missen of misschien speelt de volgende aflevering al automatisch af … Heb je ondertussen de signalen van je lichaam opgevangen dat het tijd is om naar bed te gaan? Of heb jij je slaaptrein gemist?
Als je vaak signalen van vermoeidheid negeert dan zoek je best afstemming op het ritme van de natuur
Bij de meeste mensen komt die slaaptrein rond 22u à 23u. Het vervelende is, als je die mist, dat de volgende trein pas ùren later komt. Dat zit in het ritme van de natuur. Net zoals de seizoenen of zoals eb en vloed, varieert de energiestroom ook gedurende een etmaal. Er zijn cycli van actieve en passieve periodes. Het is handig om met je bioritme mee te surfen op deze golven en er je dagelijkse (slaap)routine op af te stemmen.
Laat op de avond ben je over het hoogtepunt van je vermoeidheid heen. Als je je slaaptrein gemist hebt, heb je dus het moment gemist dat je lichaam aangaf dat het tijd was om te gaan slapen. Tegen middernacht krijg je als het ware 'een tweede adem' en wordt je lichaam steeds actiever. Gemakkelijk in slaap vallen, is nu veel minder evident!
Maar als je weet dat de volgende slaaptrein rond 2 uur komt, kan je je daar wel op voorbereiden. Net zoals je op voorhand je valies pakt om op reis te gaan, kan je ook bewust op het 'slaapperron' aanwezig zijn om tijdig op de trein met bestemming Dromenland te stappen.
Je begeeft je een uur tot een half uur van tevoren naar het 'slaapperron'. Zo geef je jezelf de kans om beter 'in tune' te komen met je lichaam. Die voeling krijgen met je lichaam, kan je herontdekken dankzij yoga. Zachte beweging stimuleert immers het lichaamsbewustzijn. Je leert de signalen van vermoeidheid gemakkelijker op te pikken.
Door regelmatig yoga te beoefenen, leer je goed luisteren naar je lichaam
Bewust op het 'slaapperron' aanwezig zijn, betekent ook tot rust komen en ontspannen in afwachting dat je slaaptrein aankomt. Concreet heb je hiervoor heel wat technieken ter beschikking die je in je avondroutine zou kunnen opnemen. Verzamel voor jezelf inspiratie en probeer uit wat je aangenaam en effectief vindt:
- Een boek lezen (heeft als voordeel dat je goed voelt wanneer je ogen dichtvallen);
- Rustige muziek luisteren (probeer eens Binaural Beats Relaxation via een koptelefoon en voel hoe je spierspanning zakt);
- Drukpuntmassage op een spijkermatje (Flowee brengt je overprikkeld zenuwstelsel tot rust);
- Klankschaalbad (de helende vibraties bevorderen een diep herstellende nachtrust);
- Dru Yoga (vloeiende bewegingsreeksen leiden jou naar het stille punt in jezelf);
- Yoga Nidra (een liggende begeleide meditatie brengt jou moeiteloos naar de 'slaap van de yogi');
- Met aandacht thee zetten van een ontspannende kruidenmelange (en geniet van je eigen gecreëerd ritueel);
- Een warm bad nemen met Himalayazout (weldoend voor de gevoelige huid en een geweldige energetische reiniging voor het slapengaan);
- Mindfulness en meditatie (brengen de wervelingen van je gedachtenstroom tot rust);
- Schrijven in je dagboek of tien minuten flowschrijven (geeft je dieper inzicht over 'wat er speelt' op dit moment);
- ...
Het creëren van een persoonlijke routine die voor jou werkt, kan een groot verschil maken in de kwaliteit van je slaap.
Na verloop van tijd stel je jouw gepersonaliseerde bagage samen waarmee je in alle rust tijdig op de slaaptrein kan stappen! Zo val je sneller in slaap en sta je de volgende ochtend fris en monter op.
Dus, als je de volgende keer je slaaptrein voelt aankomen, zorg ervoor dat je op het 'slaapperron' bent en klaar om aan boord te stappen!