Werk jij ook zo hard 's nachts?

19-04-2024

Als je 's ochtends wakker wordt, zou je je het allerliefst fris en monter willen voelen, maar wat als het aanvoelt alsof je een hele nacht hard gewerkt hebt? Mentaal zijn je hersenen moe van druk te dromen en het lijkt wel alsof de nacht te kort was om 'alles' verwerkt te krijgen.

'Alles' dat is de ochtend-'rush' van de vorige dag, het pendelen in de file, wat je die dag op het werk hebt meegemaakt, een gesprek met je partner rond de opvoeding van de kinderen, de zorgen rond een ziek familielid, het nemen van een belangrijke financiële beslissing, de avondspits en een maaltijd voor het gezin op tafel toveren, tussendoor flitsende (sociale) media en voor het slapengaan een spannende tv-serie die je adrenaline de hoogte injaagt. Je zenuwstelsel zou van minder overprikkeld raken!

Slaap is onontbeerlijk om gezond te blijven. Een mens slaapt gedurende 33% van zijn leven maar dit is absoluut geen tijdverspilling. Slaap is een belangrijke sleutel tot succes en zorgt o.a. voor meer energie, een betere productiviteit, betere sociale relaties en een beter geheugen; kortom een kwaliteitsvolle nachtrust maakt je gelukkiger!

Tijdens je droomslaap verwerk je emotionele gebeurtenissen en wordt 'alles' wat je de vorige dag hebt meegemaakt, geordend. Tijdens dat ver-'werken' is je lichaam 's nachts ook letterlijk hard aan het werk: je hersenen zijn zeer actief, je hart klopt sneller en je bloeddruk stijgt. Je ogen bewegen snel ('Rapid Eye Movement'); vandaar dat de droomslaap ook de REM-fase genoemd wordt. Soms kan je je herinneren dat alles wat je te verwerken hebt, zich in het onderbewuste als een filmpje opnieuw afspeelt.

Naast de droomslaap doorloop je tijdens je nachtrust ook nog andere fasen zoals de inslaapfase, de lichte slaap, de overgang naar de diepe slaap en de diepe slaap. De diepe slaap heb je nodig voor fysiek herstel.

Door bewust een avondroutine in te bouwen, beloon je jezelf met een kwaliteitsvolle nachtrust. Je mag alvast uitkijken naar een blog van Gwynfyd die binnenkort hierover verschijnt! Maar wist je dat je het emotionele herstel tijdens de droomslaap reeds overdag een handje kan helpen? Wat je overdag doet, heeft namelijk al invloed op je slaapkwaliteit tijdens de komende nacht. De ultieme strategie hiervoor is een micropauze. Het klinkt heel eenvoudig maar het verlicht de ver-'werk'-ing 's nachts waardoor je 's ochtends ook met een minder zwaar gevoel opstaat.

Een micropauze is een héél korte pauze van slechts een paar minuten die je frequent inlast. Het is heel effectief bij de overgang van de ene activiteit naar de andere (vb. tussen twee vergaderingen). Om het jezelf aan te leren, mag je in het begin best overdrijven door bijvoorbeeld ieder half uur een micropauze in te lassen. Je kan hiervoor een 'timer' zetten om jezelf eraan te herinneren. Een gekend voordeel van regelmatige micropauzes op kantoor is een betere concentratie van de hersenen en een hogere productiviteit. Wat veel minder gekend is, is dat micropauzes dus ook bijdragen aan een verkwikkende nachtrust.

Hoe kan zo'n micropauze er concreet uitzien? Hiervoor mag je je eigen creativiteit de vrije loop laten. Van belang is dat je met een korte 'reset' je batterijen even oplaadt. Probeer en ervaar … Wat vind jij leuk? Wat doet jou deugd? Even kort 'me-time' of een 'guilty pleasure'. De benen strekken, buiten in de natuur een frisse neus halen, een babbeltje met een collega bij de koffie, … Probeer met aandacht aanwezig te zijn in het moment. Check even bij jezelf hoe het met jou gaat. Maak contact met je ademhaling bij wijze van korte meditatie. Als Dru Yoga docent heb ik zelf mijn favoriete mini-sequentie van bewegingen die ik gebruik als micro-pauze. Door te verbinden met de ademhaling, ontspant het zenuwstelsel en de vooroverbuiging is heel verfrissend voor de hersenen.

Ik deel deze micro-pauze graag met jou! Je kan ze hieronder gratis verkrijgen. Laat me zeker weten hoe je dit ervaart en of regelmatige micropauzes overdag ook bij jou bijdragen aan een fris en monter gevoel in de ochtend.